‘Onderzoek naar verborgen ruimtes voor drugs leidt naar hypotheekfraude’

‘Onderzoek naar verborgen ruimtes voor drugs leidt naar hypotheekfraude’

Een politieonderzoek naar verboden verborgen ruimtes voor drugs leidde tot het blootleggen van een grootschalige hypotheekfraude. Dat onthult het Financieel Dagblad zondag.

Foto is ter illustratie

Groep

De zoektocht begon met een tip over cocaïnehandel en verborgen ruimtes. Een groep criminelen maakte al jarenlang gebruik van locaties voor drugstransporten. Een van die mensen die deze ‘stashhuizen’ regelde, bleek een makelaar te zijn.

Hard ingezet

‘Cocaïnehandel is overal, en op de bestrijding daarvan wordt hard ingezet door opsporingsdiensten, maar in dit onderzoek gaat het om de hele economie eromheen’, aldus Ursula Weitzel, als officier van justitie betrokken bij het onderzoek. ‘Diverse facilitators maken het mogelijk geld wit te wassen en criminelen hun leven te laten leiden.’

De criminelen weten via dit web van medeplichtigen vastgoed te verwerven. Daarnaast gaat het om woningzoekenden, die al dan niet bewust, op frauduleuze wijze een woning weten te bemachtigen, legt de financieel rechercheur uit.

Schakel

De frauduleuze reis begint bij de makelaar. Hij belooft voor klanten een hypotheek te regelen tegen een extra contante betaling van duizenden euro’s boven op de reguliere courtage. De volgende kwetsbare schakel zijn de administratiekantoren. Zij hebben geen vergunningsplicht en staan nauwelijks onder toezicht, aldus het FD.

Dan zijn de hypotheekadviseurs aan de beurt. Zij hebben de wettelijke plicht om passend advies te geven en een degelijke inkomenscheck te doen, maar lieten dat in deze gevallen na. Notarissen kiezen steeds vaker een middenweg: wel de akte passeren, maar tegelijkertijd een melding maken van een ongebruikelijke transactie bij de witwaspolitie FIU (Financial Intelligence Unit).