Lagere straffen voor kompanen Aran de Jong

Een aantal verdachten in de zaak rond de criminele organisatie van de geliquideerde Aran de Jong (foto) heeft in hoger beroep lagere straffen gekregen. Hoofdverdachte Glenn M. uit Waalwijk kreeg dezelfde straf opgelegd als bij de rechter: zes jaar. De andere hoofdverdachte, Serge van L. uit Nuenen, moet drie jaar de cel in, tegenover 5,5 jaar die de rechter hem had opgelegd.

De rechter bepaalde dat Van L. een leidende rol in de organisatie speelde, maar volgens het hof was zijn rol beperkt. Hij komt per direct voorwaardelijk vrij omdat hij zijn straf al in voorlopige hechtenis heeft uitgezeten.

Liquidatie

Aran de Jong, die door justitie werd gezien als de leider van de organisatie, werd op 17 november 2012 doodgeschoten bij zijn huis aan de Diamantring in Eindhoven. Het is nog onduidelijk wie er achter de liquidatie zit; er zijn bewakingsbeelden vrijgegegeven en 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

De vrouw en schoonvader van Aran de Jong werden, net als voor de rechter, vrijgesproken. Volgens het OM hadden zij zich schuldig gemaakt aan witwassen, maar dat is niet voldoende bewezen.

Vier andere verdachten kregen celstraffen van drie en twee jaar opgelegd gekregen, in twee gevallen was die straf lager dan bij de rechter. Een 52-jarige Helmonder kreeg twee jaar opgelegd, een half jaar langer dan voor de rechter.

42 miljoen

De organisatie zou in totaal 42 miljoen euro hebben verdiend met drugshandel. Er zou zeker 3000 kilo hasj en wiet uit Pakistan zijn geïmporteerd. Ook verzamelde de organisatie wiet bij telers in Brabant. De drugs werd geëxporteerd naar Italië en Engeland.

Volgens justitie was de organisatie professioneel opgezet. Elk lid had zijn eigen taak, van techneut tot geldophaler. De telefoon was een belangrijk communicatiemiddel binnen de organisatie. Aran de Jong had 18 mobiele telefoons, waarmee hij in codetaal met de andere leden communiceerde.

Undercoveragenten

In het onderzoek, dat startte in 2009, werden undercoveragenten ingezet. Een deed zich voor als crimineel en benaderde een van de verdachten voor 'een baantje'. Die had daar wel interesse in en biechtte aan de undercoveragent op wat hij zoal had gedaan. Later verklaarde hij dat hij had lopen opscheppen om het baantje te krijgen.

Ook onderschepte de politie diverse ladingen drugs zonder dat de organisatie doorkreeg dat de politie een onderzoek had lopen. Zo werd door de politie uit de garage van Serge van L. een bestelbus met 75 kilo hasj gestolen. De bus werd later leeg achtergelaten.

Lees ook:

Medeverdachten Aran de Jong zwijgen

Curator voor criminele erfenis

Spullen vermoorde Aran de Jong te koop

Veiling criminele erfenis levert 3 ton op