Meer vragen over coke-overval

Het onderzoek naar de klemgereden en overvallen vrachtwagen die met cocaïne uit de Antwerpse haven was weggereden vertoont nog veel meer rariteiten dan Crimesite vorige week naar buiten bracht. Bij de "overval" blijkt een ongewapende overvaller in de cabine van de chauffeur te zijn geklommen en het beschieten van de vrachtwagen is pas veel later, op een andere plaats, gebeurd.

Door @Wim van de Pol

Genk

De container met daarin 110 kilo cocaïne verstopt vertrok in januari uit de Antwerpse haven. In het kielzog reden zeker zes auto's van en Nederlandse arrestatieteam, zo blijkt uit stukken die Crimesite heeft ingezien. In dat konvooi stapte ook nog een Belgische AT'er in. Bij Genk in Belgisch Limburg vond de overval plaats. 

Schoten

In de getuigenverklaring van de Belgische chauffeur komt naar voren dat één van de overvallers bij de chauffeur in de cabine klom terwijl deze zat te bellen. Hij sloeg geen alarm maar beëindigde het gesprek op normale wijze en volgde daarna de instructies van de overvaller op. Op een andere locatie zette de chauffeur de vrachtwagen aan de kant en werd de container geopend. Vraag is waarom de overvallers het dan nog nodig vonden enkele schoten te lossen, die insloegen bij de benzinetank en in de wand.

110k bleef achter

Opvallend genoeg namen de overvallers mogelijk de verkeerde pakketten mee en bleef er 110 kilo cocaïne in de container achter. Volgens de Belgische chauffeur had hij bij vertrek uit de haven al door dat een andere vrachtauto hem vanaf Antwerpen de hele tijd volgde. Achter die vrachtwagen reden weer voertuigen van een observatieteam en een arrestatieteam. Hoogst opmerkelijk is ook dat de vrachtwagen nog is gescand bij het verlaten van het haventerrein maar dat de drugs daarbij kennelijk niet zijn opgemerkt. De chauffeur kan, naar het zich laat aanzien, best hebben samengewerkt met de criminelen, maar hij wordt hij niet vervolgd en hij is geen verdachte, hoewel hij toch cocaïne heeft vervoerd.

Weggetipt?

Advocaat Michel van Stratum, die één van de verdachten in de zeer grote zaak bijstaat: 'Ik vind het een bijzonder vreemde zaak. Ik wil nader onderzoeken of er misschien sprake is geweest van een verboden opsporingsmethode, zoals het doorleveren van drugs. Het kan ook zijn dat de zending is weggetipt.'

De recherche denkt dat het toch gaat om een overval mede op basis van de verklaring van een anonieme getuige die vertelt over de vermeende overval.
 

Het onderzoek naar de "klemgereden" vrachtwagen is gestart in december 2012. Het staat in verband met een zeer groot Belgisch onderzoek naar hacks door criminele organisaties bij Antwerpse havenbedrijven en ook met onder meer de vondst van 114 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam. Dat waren onderzoeken die waarschijnlijk al langer liepen.