Op wie liep Onderzoek Schaduw?

In Suriname heeft in de periode 2010-2011 een strafrechtelijk onderzoek naar drugshandel gelopen waar binnen ook de Surinaams-Nederlandse verdachte Piet W. is afgeluisterd. Er zijn 5000 gesprekken waaraan W. deelnam vastgelegd. Op welke verdachten dit onderzoek “Schaduw” was gericht is niet bekend.

Eén en ander blijkt uit een rechtshulpverzoek aan Suriname van april dit jaar, dat ter sprake kwam op de pro forma-zitting tegen W. die deze week plaatsvond voor de Rotterdamse rechtbank.

Het Surinaamse Onderzoek Schaduw heeft over Piet W. kennelijk geen belastende informatie opgeleverd, hij was geen verdachte in dat onderzoek. ‘Omdat dit onderzoek geheel overlapt met het onderzoek naar W. kan dat dossier informatie bevatten die potentieel zeer groot ontlastend belang voor de verdediging is’, vindt W.’s advocaat Inez Weski.

Bouterse

W. wordt door het landelijk parket in verband gebracht met de (voorgenomen) smokkel van duizenden kilo’s cocaïne vanuit Midden- en Zuid-Amerika. In het Nederlandse dossier, dat bestaat uit een reeks zaaksdossiers, valt ook zijdelings de naam van de Surinaamse president Desi Bouterse en diens zoon Dino (foto) , die hoofd is van een speciale eenheid in Suriname, de Counter Terrrorism Unit (CTU).

5000 taps

Weski heeft inmiddels Onderzoek Schaduw opgevraagd maar heeft hier tot op heden niets meer op gehoord en het Openbaar Ministerie heeft volgens haar vragen hierover niet beantwoord. ‘Die 5000 taps heeft het Openbaar Ministerie in bezit om te analyseren. Ik heb steeds gevraagd die 5000 taps zelf te mogen krijgen om te onderzoeken. De officier van justitie heeft op de laatste zitting bevestigd dat ik die zou krijgen. Maar dat deed hij maanden geleden ook al. Zo sukkelen we verder.’

Naast de verdenking van de grootschalige handel in cocaïne heeft het Openbaar Ministerie nog niet al te veel direct bewijs kunnen plaatsen. Eerder betoogde Weski al dat anonieme informatie die door de politie in het dossier is gebracht aantoonbaar onjuist zou zijn.