‘Nieuwe feiten in Deventer moordzaak’

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops zijn er nieuwe feiten ontdekt in de zaak van de vermoorde Deventer weduwe Jacqueline Wittenberg. De zaak ligt momenteel voor herziening bij de Hoge Raad. De feiten zouden ontlastend zijn voor Ernest Louwes, de veroordeelde financieel adviseur van de weduwe. Louwes werd door twee gerechtshoven veroordeeld voor de moord, maar blijft volhouden dat hij onschuldig is.

Door Vincent Verweij

 

Over de moord uit 1999, woedt al bijna 15 jaar lang discussie in de rechtszaal en in de media. Ernest Louwes werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf, die hij inmiddels heeft uitgezeten. Vandaag lekt zijn advocaat Knoops via de Volkskrant enkele vermeende nieuwe feiten uit het lopende rechercheonderzoek, dat door de Hoge Raad is gelast naar aanleiding van het herzieningsverzoek, die (niet toevallig) ontlastend voor zijn client zijn.

Telefoontje

Eén van de bewijzen tegen Louwes was een telefoontje dat hij op de avond van de moord pleegde naar Jacqueline Wittenberg. Louwes zei in het politieverhoor dat hij haar belde op de snelweg ter hoogte van Harderwijk, 40 kilometer van Deventer. Maar uit gegevens van KPN bleek dat de mobiele telefoon van Louwes verbinding had gelegd met een mast in Deventer vlakbij de woning van de weduwe. KPN-deskundige Rijnders verklaarde destijds dat het onmogelijk dat het signaal van een mobieltje, met een zendvermogen van een paar honderd milliwat, een afstand van 40 kilometer kan overbruggen, hooguit 12 kilometer. Uit nieuw onderzoek zou nu blijken dat zoiets in uitzonderlijke atmosferische omstandigheden wel zou kunnen, omdat er ‘een corridor tussen de heuvelruggen’ zou zijn tussen Harderwijk en Deventer. De oorspronkelijke getuige-deskundige van KPN twijfelt nu en trekt zijn oorspronkelijke verklaring terug. Overigens concludeerde een andere deskundige die was opgeroepen, Prof. Brussaard, dat er die avond helemaal geen bijzondere atmosferische omstandigheden waren.

Tijdstip

Er is altijd vanuit gegaan dat de weduwe op donderdagavond 23 september 1999 is vermoord. Ernst Louwes zou vanuit Utrecht naar Deventer zijn gereden, kort voor zijn aankomst met haar hebben gebeld en haar vervolgens thuis hebben vermoord. Een groep forensische artsen heeft nu opnieuw de lijkschouwing tegen het licht gehouden. Ze zijn volgens Knoops tot de conclusie gekomen dat de weduwe mogelijk ook op vrijdag kan zijn vermoord. En voor die dag heeft Louwes een waterdicht alibi. Overigens hebben de artsen de lijkschouwing zelf niet opnieuw kunnen doen, omdat de weduwe al 15 jaar in een graf ligt en haar lichaam volledig is ontbonden. Ze baseren zich dus op foto’s en rapporten van de oorspronkelijke schouw.

DNA

Ook over het DNA bewijs wordt opnieuw gesteggeld. Er werden door het NFI bloedspatjes van Louwes gevonden op de achterkant van haar kraag en DNA-materiaal van Louwes onder haar vingernagels. Volgens contra-deskundigen die Louwes inschakelde was dat allemaal veroorzaakt door ‘vreedzaam contact’ met de weduwe tijdens een ontmoeting op donderdagochtend. Maar de rechters zagen er bewijs in dat Louwes de moordenaar moest zijn. De Hoge Raad overweegt nu om een onafhankelijk oordeel te vragen van DNA-deskundigen van de Universiteit van Leuven.

Klusjesman

De Deventer moordzaak is jarenlang op de agenda van de publieke opinie gehouden door Maurice de Hond, die bleef pleiten voor Louwes’ onschuld. Hij wees een vriend van de weduwe, ‘klusjesman’ Michael de Jong aan als de dader, wat hem op een verbod kwam te staan van de rechter. De Hond, De Jong en advocaat Jan Vlug, blikten onlangs terug op deze affaire in een reportage die Frans Bromet maakte: