De aanklagers gingen vrijuit

De Zaanse paskamermoord uit 1984: de 21-jarige kledingverkoopster Sandra van Raalte werd op klaarlichte dag in de winkel in Zaandam bijna onthoofd met een mes. In de Noord-Hollandse kranten staat woensdag een reconstructie over de vervolging van de onschuldige Rob van Zaane. Wat blijkt: alle functionarissen die blunderden zijn geëindigd in topposities. En de politieman die zei dat Van Zaane onschuldig was kreeg ontslag.

Bebloed mes

De echte dader Kemal Erol werd een paar dagen na de moord aangehouden met een bebloed mes in zijn broeksband op de Amsterdamse Zeedijk. De Amsterdamse agenten slaan alarm als ze de gelijkenis met de compositietekening zien die verspreid is na de Zaanse moord. Maar Erol komt vrij. De onderzoeksleiding en de officier van justitie draafden door in de verkeerde richting.In hoger beroep kreeg advocaat Piet Doedens Van Zaane vrij. 

Geurproef

Rob van Zaane had de schijn tegen. Een politiehond wees hem aan middels een geurproef (die later ondeugdelijk bleek). Zijn vrouw getuigde tegen hem: er zou een vleesmes zijn verdwenen uit de keuken. Veel later werd middels dna-onderzoek vastgesteld dat de inmiddels overleden Erol de moordenaar was. 

Bekend

Erol, een junk uit Krommenie, had door recherche direct al in beeld kunnen zijn, na de arrestatie in Amsterdam. Hij had bovendien tegen verschillende mensen bekend dat hij de dader was. Hij had geweldsmisdrijven op zijn naam en had ook al vaker kledingwinkels beroofd. Bovendien zagen getuigen een man met donker uiterlijk in de winkel. En op weg naar het station had iemand zijn handen staan wassen in een emmer zeepsop waar bloed in werd gevonden.

Bergaf en Bergop

De politieman die achter Erol aan wilde, Sjoerd Bos, kwam op een zijspoor terecht en werd uiteindelijk ontslagen. Hij ging in tegen tunnelvisie en bekritiseerde het werk van de collega's. 

Met andere betrokkenen ging het bergop. Hoofdinspecteur Henk Munting werd waarnemend korpschef en directeur Publiek-Private Samenwerking van de Raad van Hoofdcommissarissen.

Koninklijke onderscheiding

Officier van justitie Theo Bot (foto) eiste acht jaar tegen Van Zaane en weigerde de zaak te heropenen toen al duidelijk was dat Erol de dader was. Hij werd plaatsvervangend hoofd bij de AIVD en is nu Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Procureur-generaal A. Korvinus werd nationaal rapporteur mensenhandel en kreeg een koninklijke onderscheiding. 

Overigens was advocaat Gerard Spong één van de rechters die Van Zaane veroordeelden. 

Meer in de papieren versie van de HDC-kranten.