Meijering tekent vrede met Telegraaf

Telegraaf-journalist John van den Heuvel en de advocaten Nico Meijering, Leon van Kleef, Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf hebben voor de kort geding-rechter in Amsterdam vastgelegd dat ze elkaar in het openbaar niet onnodig grievend zullen bejegenen. Het advocatenkantoor van Nico Meijering eiste van Van den Heuvel dat hij de advocaten van het kantoor niet meer 'maffia-advocaat', 'maffiamaatje' of 'raadgever van de de onderwereld' zou noemen. Van den Heuvel heeft beloofd deze kwalificaties niet meer te gebruiken.

Door @Wim van de Pol

Crimesite

Het advocatenkantoor was naar de rechter gestapt om de uitlatingen die Van den Heuvel deed op Crimesite, nadat Meijering hem riooljournalistiek had verweten, naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf over zijn cliënt Gwenette M. En kort daarna zei Van den Heuvel in weekblad Panorama dat de Nederlandse burger geen vertrouwen meer in het rechtssysteem heeft omdat advocaten als Ficq en Meijering door slimmigheidjes boeven weten los te krijgen. Ficq en Meijering zouden raadgevers van de onderwereld zijn, aldus Van den Heuvel.

Persoonlijk

Volgens advocaat Marnix van der Werf levert Van den Heuvel sinds 2007 zware kritiek op het kantoor die het zakelijke ontstijgt en de vorm aanneemt van persoonlijke aanvallen. Zo zei Van der Werf tegen de rechtbank dat Van den Heuvel onder meer schreef dat Meijering 'bizarre complotten' smeedt, rechters 'fysiek onpasselijk maakt' en dat Van der Werf en Ficq tijdens zich een proces zich schuldig maakten aan 'dagenlang liegen en bedriegen'.

Integriteit

Van der Werf zei dergelijke taal wel door de vingers te kunnen zien maar niet 'maffia-advocaat' en 'raadgever van de onderwereld' omdat dit suggereert dat de banden van het kantoor met de cliënten crimineel zijn. Van der Werf: 'Dat is diffamerend en schadelijk. Er zal feitenmateriaal aan dit soort beweringen ten grondslag moeten liggen.' Bénédicte Ficq toonde zich ter zitting verontwaardigd: 'Dat hij me uitscheldt en me in getapte telefoongesprekken 'die stomme Ficq' noemt, doet me niets. Maar mijn integriteit in twijfel trekken kan ik niet over m'n kant laten gaan. Wij zijn fatsoenlijke advocaten en oefenen een nobel beroep uit. Wij hebben een maatschappelijk functie. Het maakt me boos.'  

Soerel

Bas Le Poole, advocaat van John van den Heuvel stelde dat Van den Heuvel zich als columnist vrijheden mag veroorloven. En dat Nico Meijering in interviews zelf 'koketteert' met zijn goede relaties met boeven en Van den Heuvel 'Sjonnie' noemt. Hij eiste op zijn beurt dat Meijering c.s. zouden stoppen met de bewering dat hun cliënten Dino Soerel en Rini S. door Van den Heuvel geheime politie-informatie zou zijn aangeboden, hetgeen was gezegd op een zitting waar Crimesite over had bericht. En ook met de bewering dat Van den Heuvel Soerel zou hebben getipt over zijn arrestatie. Volgens Le Poole was het niet slechts zo dat Meijering hier de mening van cliënten weergaf maar dit ook zelf bekend had gemaakt.

Weinig verheffend

De president van de rechtbank zei zelf dat ze de onenigheid 'weinig verheffend' vond en vroeg zich af of partijen niet meer 'rust' zouden kunnen vinden door het bij te leggen middels een afspraak dan door een vonnis. Van den Heuvel bood aan te beloven om de gewraakte uitdrukkingen niet meer te bezigen, precies wat de advocaten eisten. Le Poole eiste dat Meijering c.s. de beweringen over Soerel niet meer zouden doen. Van der Werf ging daar schoorvoetend mee akkoord, twijfelend omdat hij niet wilde erkennen dat het kantoor iets fout zou hebben gedaan.

De president van de rechtbank zei ook te hopen dat partijen elkaar in de publiciteit 'wat met rust' zouden laten.

Aan het einde van de zitting ondertekenden partijen de overeenkomst.