AG doet nader onderzoek Baybasin

De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad gaat nader onderzoek doen in de zaak-Baybasin. Dinsdag heeft de Hoge Raad aan de Advocaat-Generaal (AG) gevraagd op basis van dat nader onderzoek te concluderen of hij het herzieningsverzoek in de zaak Baybasin al dan niet gegrond acht.

Door Wim van de Pol

Vorige maand heeft de AG in een voorlopige conclusie aanbevolen aan de Hoge Raad om nader onderzoek te doen naar de telefoontaps in de zaak Baybasin, en om een oud-politieman die in de zaak heeft getolkt te horen. De Hoge Raad vraagt nu in een tussenbeslissing aan de AG dat onderzoek zelf uit te voeren.

Een wetswijziging, die gisteren in werking is getreden, geeft de AG de bevoegdheid zelf onderzoek te doen. De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad is een onafhankelijke adviseur van de Hoge Raad. In de praktijk worden de adviezen van de advocaat-generaal vaak gevolgd door de Hoge Raad.

Hüseyin Baybasin is op 30 juli 2002 door het hof in Den Bosch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onder meer uitlokken van twee liquidaties. Baybasin heeft altijd ontkend schuldig te zijn en gesteld dat de zaak is opgezet in samenwerking met corrupte autoriteiten in Turkije. Het cruciale bewijs tegen hem vormen duizenden getapte telefoongesprekken, die volgens deskundigen tekenen van manipulatie vertonen.

De Hoge Raad zou op 30 oktober uitspraak doen maar houdt nu In afwachting van een aanvullende conclusie in deze zaak de beslissing in het verzoek van Baybasin om de zaak naar een gerechtshof terug te verwijzen aan.

In zijn eerdere conclusie had Advocaat-Generaal Diederik Aben voorgesteld het nader onderzoek te doen in samenwerking met de advocaat van Baybasin. Hij is nu vrij om dat nu verder zelf in gang te zetten. De inmiddels opgeheven Commissie Buruma heeft audio-deskundigen in Israël en de Verenigde Staten onderzoek laten doen naar enkele telefoontaps in de zaak. Beide zagen aanwijzingen voor manipulatie, maar Buruma adviseerde het Openbaar Ministerie desondanks niet om het onderzoek te heropenen. Daarop diende advocaat Adèle van der Plas een herzieningsverzoek in.

De door Aben genoemde oud-politieman heeft altijd gezwegen over de gang van zaken in het onderzoek naar Baybasin. Hoewel hij niet meer in dienst is bij de politie acht hij zich gebonden aan zijn ambtsgeheim. De Advocaat-Generaal zou hem daarvan in het belang van het onderzoek kunnen ontheffen.

De advocaat van Baybasin heeft de Hoge Raad ook gevraagd de hechtenis van Baybasin te schorsen, omdat het Turkse Openbaar Ministerie de mannen die één van de moorden in de zaak Baybasin voor deze zouden hebben gepleegd, inmiddels niet (meer) schuldig acht. Op het schorsingsverzoek heeft de Hoge Raad nog niet beslist.

Lees de hele tussenuitspraak.