47 ramen op de Wallen moeten dicht

De gemeente Amsterdam verlengt de vergunning van een groot prostitutiebedrijf op de Wallen niet, hierdoor moeten 47 ramen dicht. Uit onderzoek van justitie en de politie blijkt dat achter de ramen meerdere slachtoffers van mensenhandel of uitbuiting hebben gewerkt. De eigenaar van de ramen heeft volgens de gemeente niet genoeg gedaan om deze misstanden tegen te gaan en verliest daardoor zijn vergunning.

Het Parool schrijft dat het om een van de grootste exploitanten op de Wallen Willem van der Meulen gaat. Dat is door de gemeente bevestigd.

Mensenhandel

Volgens informatie van het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat er zeker drie slachtoffers van mensenhandel in het bedrijf hebben gewerkt. Onderzoek van de politie heeft aangetoond dat er bij ruim 20 vrouwen het vermoeden bestaat dat ze tegen hun wil seksuele diensten hebben verleend. In recente processen kregen verschillende pooiers die vrouwen in panden van Van der Meulen lieten werken, forse celstraffen.

Vanwege aangescherpte gemeentelijke regels moeten alle raamexploitanten nieuwe vergunningen aanvragen. Door de bevindingen van het OM en de politie is de gemeente van plan om Van der Meulen de vergunningen te weigeren.

Bedrijfsvoering

In het verleden heeft Van der Meulen zich meerdere keren niet gehouden aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en vergunningvoorschriften. Hij heeft waarschuwingen gehad en er zijn diverse gesprekken geweest over zijn bedrijfsvoering. Toch heeft dit alles volgens de gemeente niet geleid tot enige verbetering.

Voormalig politieman

Van der Meulen is werkzaam geweest als politieagent, later werd hij bedrijfsleider voor ‘Dikke Charles’ Geerts, dat was hij tot 2007. De gemeente kocht in dat jaar voor 25 miljoen euro alle prostitutiepanden van Geerts, dit omdat hij al jaren wordt beticht van criminele contacten.

De ramen die Van der Meulen nu exploiteert zijn eigendom van het omstreden duo Bertus Cirkel en Citon Chang. In 2012 oordeelde de Raad van State na een lang proces dat de gemeente het duo terecht hun bordeelvergunning had onthouden omdat ze nadrukkelijk in verband werden gebracht met drugshandel. Na de uitspraak hebben zij de exploitatie van hun bedrijf La Vie en Rose over aan Van der Meulen. Bij justitie leeft sterk het vermoeden dat Van der Meulen niet meer dan een stroman is voor het duo Cirkel en Chang, alleen is dit moeilijk aan te tonen.

Definitief besluit

De ramen hoeven nog niet per direct dicht. De exploitant kan nog bezwaar maken en gaan procederen als de gemeente, waarschijnlijk in december, een definitief besluit heeft genomen. Als dat volgt dan krijgen de dames nog tijd om een nieuwe werkplek te zoeken of een ander alternatief te kiezen zoals terugkeren naar het land van herkomst of een andere baan. Het bedrijf komt dan tijdens de ‘overgangsperiode’ onder extra toezicht te staan.

Ook is er de mogelijkheid dat de ramen overgenomen worden door een andere ondernemer. Die zal dan een nieuwe aanvraag voor een vergunning in moeten dienen.