Voortvluchtige ex-Rijkswachtchef opgepakt in Zwijndrecht

In Zwijndrecht is de voormalige chef van de sectie zware Criminaliteit van de BOB, een afdeling van de vroegere Rijkswacht is aangehouden in Nederland. Willy Van Mechelen (67) was in Antwerpen veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij kwam in Nederland in het nieuws tijdens de IRT-affaire omdat hij samen zou werken met Nederlandse criminele burgerinfiltranten. Hij is ook verdacht van betrokkenheid bij een liquidatie van een Nederlander in Amsterdam in 1996.

Willy van Mechelen (alias Kiezel) maakte naam in België in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Hij legde zich toe op containertrajacten waarmee criminele organisaties hard- en softdrugs naarf Nederlandse en Belgische havens brachten. Daarbij werkte hij niet met traditionele methodes. Hij ging de straat op en runde informanten. Van Mechelen was in de jaren negentig een bekende Belg die was omgeven schandalen en verdenkingen van corruptie nog vóór zijn veroordeling.

De IRT-affaire ontstond in 1993 toen een politieteam werd opgeheven. Dat team liet criminele burgerinfiltranten ongestraft softdrugs invoeren. Sommige criminelen die in die onderzoeken voorkwamen hadden ook contact met Van Mechelen.

Tweede Kamerlid Maarten van Traa, die een parlementaire enquete leidde naar deze affaire, beschuldigde Van Mechelen ervan betrokken te zijn bij de liquidatie op 15 maart 1996 van de Nederlandse crimineel Martin Swennen. Swennen zou de dag voordat hij zou spreken met de toenmalige Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven doodgeschoten in café De Blauwe Druif op de Amsterdamse Haarlemmerdijk.

Swennen zat aan de bar. De verdachte zei voordat hij schoot: ‘Jij praat met de politie’. 

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Van Traa dat Martin Swennen in 1995 verklaringen zou hebben afgelegd over corruptie in België. Hij zou daarover met Fred Teeven in Amsterdam gaan spreken.

Van Mechelen ontkende die verhalen altijd op felle toon maar in 2001 kwam er toch een einde aan zijn carrière en in 2002 veroordeelde het Antwerpse hof van beroep hem tot vijf jaar cel voor hasjsmokkel met containers in 1995 en 1996. Ook dat ontkende Van Mechelen. Hij bleef volhouden dat hij slachtoffer was van kwaadsprekerij door criminele informanten.

Hij ontrok zich aan zijn straf en verdween naar Angola, waar hij als beveiliger zou hebben gewerkt bij een diamantmijn.

Het FAST-team van de Belgische federale politie, dat voortvluchtige Belgen opspoort samen met het programma NFAST van Europol, kwam er achter dat hij woonde in een appartementje van zijn broer Paul. 

Belgische media melden dat hij zich uit probeerde te geven voor zijn broer, maar vingerafdrukken brachten zekerheid.

 

{jcomments on}