Verkeersongeval of moord?

Mohamed Harrak Gharrafi (38) was Arnhemmer en Marokkaan. Op een kwade dag in januari 2010 krijgt hij op een snelweg in Marokko een eenzijdig verkeersongeluk. Hij zelf komt daarbij om het leven maar zijn vrienden overleven de crash, ze zijn helemaal niet gewond. De Nederlandse familie van het slachtoffer vertrouwt het niet en zet alles op alles op de zaak uit te zoeken. Noch de Marokkaanse, noch de Nederlandse autoriteiten helpen hen daarbij.

Door Wim van de Pol

Harrak was verdachte in een mega-hasjzaak die momenteel voor de rechtbank in Arnhem speelt. Opvallend is dat de hoofdverdachten in deze zaak bij hem in de auto zaten toen hij verongelukte. De organistatie smokkelde volgens het Openbaar Ministerie ongeveer 65.000 kilo hasj van Marokko naar Nederland en boekte 23 miljoen euro aan winst die is witgewassen.

De veronderstelde leider is de 37-jarige Marokkaanse-Nederlandse Ahmed C. uit Arnhem. Hij is voortvluchtig en bevindt zich waarschijnlijk in Marokko. Vlak voordat Harrak om het leven kwam reisde hij naar Marokko om te overleggen met C. Samen met C. zat hij in de auto toen deze crashte in de buurt van de stad Meknes.

Na de crash krijgt de familie geen tijd om afscheid te nemen van het lichaam. Onbekenden helpen bij een razendsnelle begrafenis. Nog steeds is het lichaam niet officiëel geïdentifceerd als dat van Mohamed Harrak Gharrafi. Wel is inmiddels duidelijk dat de door de medepassagiers beweerde verwonding aan de borst niet terug te vinden is. Hij is door een wond aan zijn achterhoofd overleden. Is hij vermoord?

Het blijkt dat Harrak Gharrafi enkele maanden voor de moord is beschoten toen hij op verzoek van Ahmed C. naar een afspraak in Breda ging. 

De Marokkaanse justitie maakt geen haast met het onderzoek. Maar de Nederlandse politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken evenmin. De familie vecht door om de zaak tot op de bodem te kunnen uit zoeken.

Een fragment:

Als Mohamed dood moest van zijn medeverdachten in de hasj- zaak, wat was dan de reden daarvoor? De familieleden schudden het hoofd, ze moeten het antwoord schuldig blijven. Vriendin Monique reisde met de familie van Mohamed talloze malen naar Marokko. Na de verdwijning van Mohamed voelt ze zich verbonden en opgenomen in zijn familie. Ook voor haar is de zaak van Mohamed nog lang niet afgesloten. Ze verloor met hem een unieke vriendschap. ‘Ik denk dat het Mohamed voldoende recht doet als ik zeg dat ik al ruim twee jaar voor hem strijd. Al ruim twee jaar met zijn familie meevecht om de waarheid boven water te krijgen. Ik zal voor hem vechten zolang dat nodig is. Hij zou dat ook voor mij hebben gedaan.

Cold Cases ligt in de boekhandel en is te bestellen bij Crimesite.